h1

Federale verkiezingen 2007 met een regionaal sausje

juni 12, 2007

Verkiezingen zijn een hoogdag voor mij. Het is met de glimlach dat ik weloverwogen mijn bolletjes rood kleur.’s Namiddags zit ik als een konijn voor de lichtbak op de eerste uitslagen te wachten terwijl ik ondertussen maniakaal de teletekstpagina’s afschuim. Alleen de finale van prison break kon mij even afleiden al teletekste ik verwoed tijdens de pauzes om de uitslag in Aalst te kunnen volgen.

Die uitslag van Aalst liep traditioneel traag binnen. Aalst kleurde zelfs even heel erg donkerbruin: met de helft van de stemmen geteld kwam Vlaams Belang uit op 34%. Uiteindelijk landde de partij rond de 24%, ik dacht dat dit ook de score van de voorbije gemeenteraadsverkiezingen was? Maar toch, 24% is wel een pak boven het landelijk gemiddelde. Jaja, fier om in Aalst te wonen. Not.

De leerlingen van het SMI zaten er met hun voorspellingen/kiesuitslagen niet zo ver naast (zie eerdere post hierover). Vooral het verlies van SP.a viel op in hun uitslag, iets wat op dat moment niet voorkwam in de traditionele peilingen.

’s Avonds laat nog voor de pc gekropen om te zien wie verkozen was. De regio Zuid-Oost-Vlaanderen is met 11 van 20 Oost-Vlaamse Parlementairen goed vertegenwoordigd in Brussel.

Overzicht van de 11 Zuid-Oost-Vlaamse parlementairen:

Bij de VLD zijn Herman De Croo (Brakel), Carina Van Cauter (Herzele) en Guido De Padt (Geraardsbergen) verkozen voor onze regio. Vermoedelijk blijft Carina Van Cauter gedeputeerde en komt Mathias De Clercq (Gent) als stemmenkanon bij de opvolgers in haar plaats.

Bij CD&V-NVA zijn Stefaan Vercamer (Oudenaarde), Sarah Smeyers (NVA- Aalst) en Ilse Uyttersprot (Aalst) verkozen uit onze regio.

Bij SPA: Dirk Van Der Maelen (Geraardsbergen) en Bruno Tuybens (Zwalm). Zal deze staatssecretaris-af nu het burgemeesterschap in Zwalm effectief opnemen?  

Bij Vlaams Belang: Guy D’Haeseleer (Ninove) en Gerda Van Steenberge (Erpe-Mere), alhoewel deze laatste normaal haar zitje zal afstaan en verder in het Vlaams Parlement zetelen.

Bij Lijst De Decker: Martine De Maght (Aalst).

 

Wie is er niet (meer) bij?

Els Keytsman (Groen) greep net naast een zetel voor Groen en Dylan Casaer (SPA) is ook niet meer verkozen. Luc Willems (Open-VLD) zal moeten afwachten of hij als senator gecoöpteerd zal worden. Ook afwachten of binnen Vlaams Belang een senator gecoöpteerd wordt.

Al bij al is onze regio goed vertegenwoordigd. Hopelijk kunnen de voor onze stad/regio belangrijke dossiers aangekaart worden!  

 Mag het iets meer zijn?

Benieuwd of onze regio ook een minister/staatssecretaris zal leveren? Weinig waarschijnlijk. Het zal ook afhangen van de gevormde coalitie natuurlijk. Er van uitgaande dat nieuwe parlementairen niet meteen in aanmerking komen en dat Vlaams Belang en Lijst Dedecker geen deel zullen uitmaken van de bestuursploeg blijven er weinig mogelijkheden over.

In het geval SP.a toch deel zou uitmaken van de coalitie zijn “anciens” Dirk Van Der Maelen en Bruno Tuybens misschien wel kandidaat? Bij VLD kan Herman De Croo eventueel een derde ambtstermijn als kamervoorzitter in de wacht slepen maar een ministerschap zit er waarschijnlijk niet in. Misschien opteert men binnen het VLD-bestuur om het “Zuid-Oost-Vlaamse” blauwe bastion wat sterker te verankeren en krijgt Guido De Padt een kans? Bij CD&V zijn de drie verkozenen uit onze regio allen nieuwkomers en maken Pieter De Crem en Tony Van Parijs meer kans.

Zou deze uitslag ook zal afstralen op onderlinge verhoudingen binnen de Aalsterse gemeenteraad? Wait and see.

5 reacties

 1. Zwijgt van dat donkerbruin… Op de kaart van Vlaanderen is er naast de Antwerpse regio één kanton dat donkerbruin kleurt. Een ontsierende vlek op de kaart in Zuid-Oost-Vlaanderen. Dat D’Haeseleer van Ninove is, zal er wel mee te maken hebben. Maar toch; dat bijna 1 op 3 Ninovieters op het Belang stemde…


 2. Ja t is echt erg
  Aalst bekanst geregeerd door al die vlaams belangers
  (wij hebben juist geen Belang aan Blokken aan ons been ja)


 3. “Ervan uitgaande dat LDD geen deel uitmaakt van de nieuwe bestuursploeg”? Ik zou er niets durven op verwedden dat dit een rake voorspelling is.
  In elk geval heeft Aalst (net als de rest van Vlaanderen) gekozen voor méér Vlaanderen en minder België. En zelfs onze (Vlaamse) rode vrienden lijken dat begrepen te hebben, getuige de bereidheid om een staatshervorming te steunen vanuit de oppositie.


 4. Ik snap jullie teleurstelling na de recente verkiezingen…vandaar dat ik een sensibiliseringscampagne in Aalst gestart ben met bijhorende blog…

  http://gebruikjeverstand.wordpress.com

  Aalstenaar, géén Vlaams Belanger!

  Het oprichten van deze blog is initieel om een gevoel en platform te geven aan de oproep die ik richt tot ieder van ons, en in het bijzonder tot elke inwoner van het aalsters kanton en aalsterse denderstreek, om zich af te zetten tegen de oprukkende onverdraagzaamheid, asociale tendensen en verrechtsing van de maatschappij. De behaalde resultaten van rechts tijdens de voorbije federale parlementsverkiezingen zijn toonaangevend voor deze maatschappelijke en politieke tendens. Ik denk spijtig genoeg dat dit veel verder gaat dan het simpelweg geven van een protest– of communautaire stem. Mocht dit effectief het geval zijn, dan zouden we deze tendens van onverdraagzaamheid en heel nauwdenkendheid niet zien verspreiden over de europese steden en staten. Neen, het gaat verder dan dat en vandaar deze blog om de mensen op te roepen tot een verruiming van geest en zich niet te laten leiden door de beperkte en gefilterde informatiestroom.

  Ieder heeft het recht om een eigen mening te vormen en een politieke voorkeur te uiten, maar niets weerhoudt ons ervan bepaalde uitspraken duidelijk te maken en te weerleggen indien nodig. Er zal in de toekomst meer belang gehecht worden aan standpunten en realisaties of acties. Het aanmoedigen tot lokale initiatieven en de bekendmaking ervan zal sowieso een belangrijk deel innemen, net als het mededelen van nationale acties.

  Ik heb geen enkele beschuldiging, tot nu toe, geuit op één specifieke partij, maar enkel een voorbeeld gesteld van wat er gezegd of gedacht wordt door een deel van hun leden en kiezers. Meer niet… Zoals reeds gezegd de bal wordt geviseerd, niet de speler…behalve als die zelf het spelletje te “potig” zou maken…

  Aalstenaars, laat jullie niet leiden door een opgelegd doemdenken maar reik de hand naar jouw buren en jouw omgeving. Ga de wereld in en ontdek dat de verhalen die sommigen ons trachten wijs te maken niet steeds stroken met de realiteit. Het is een evidentie dat niet altijd alles rozengeur en maneschijn kan zijn, maar dit geldt voor een gehele maatschappij, niet voor een geviseerd deeltje ervan….


 5. Weet je wat, lieve inwoners van mijn ‘vaderstad’. Verzet uw gedachten en toon wat jullie waard zijn op Fata Morgana! Kusjes uit Gent!!!!Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: