h1

Samenwerkingsovereenkomst rond partnergeweld

december 20, 2007

partnergeweld002.jpg

Op het stadhuis van Aalst is gisteren de samenwerkingsovereenkomst “partnergeweld” ondertekend tussen de provincie Oost-Vlaanderen, het centrum algemeen welzijnswerk (CAW), het parket en de lokale politie van Aalst. Aan het project zullen ook de politiezones Lede/Erpe-Mere en Denderleeuw/Haaltert deelnemen. Nu al wordt tussen de verschillende zones samengewerkt rond partnergeweld. De provincie is van plan om het project uit te breiden naar gans Oost-Vlaanderen.

Voor het project trekt het provinciebestuur 165.000 euro uit. Met dat geld worden provinciale hulpverleners ingezet binnen het CAW. Zij bieden hulp aan gewelddadige koppels met de bedoeling een einde te maken aan het geweld. De werkwijze werd vijf jaar geleden uitgetest in de politiezone Vlaamse Ardennen. 

De hulpverlening is effectiever omdat niet alleen met de slachtoffers maar ook met de daders gewerkt wordt. Kinderen krijgen het positieve signaal dat geweld te stoppen valt en dat partnerrelaties ook steunend en veilig kunnen zijn. De werklast van de politie daalt wanneer ze niet steeds naar dezelfde vaste adressen moeten terugkeren om tussen te komen in slagen en verwondingen. Het parket kan selectiever tewerkgaan en alleen vervolgen wanneer de betrokkenen hulp weigeren.

Volgens Veerle Vermeire van de lokale politie Aalst is er meer nodig dan alleen maar een doorverwijzing naar de sociale dienst. Het protocol dat woensdag ondertekend werd, is volgens haar een grote stap voorwaarts in de aanpak van de problematiek. Slachtoffers van partnergeweld komen ook vaak in vluchthuizen terecht. Het CAW Aalst kondigde ook aan dat het een aanvraag heeft ingediend voor de uitbreiding van de capaciteit voor het opvangcentrum Niemandsland.  

Bron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: