h1

Audit brandweer Aalst

december 29, 2007

Er komt op initiatief van de stad Aalst een interne audit van de stedelijke brandweer. Deze zal nagaan of de dienst op het vlak van huisvesting, materieel en personeel op de juiste lijn zit. De brandweer van Aalst behoort tot de hulpverleningszone Zuid-Oost-Vlaanderen en is een gewestelijke brandweerdienst van de “categorie Y”. Dit betekent dat het korps verantwoordelijk is voor een gebied bestaande uit verschillende gemeenten en daar hangt een prijskaartje aan vast.

De gemeenten die deel uitmaken van de zone zijn Aalst (Y-korps), Denderleeuw (C), Erpe-Mere, Geraardsbergen (Z), Haaltert, Laarne, Lede (C), Lierde, Ninove (Z), Wetteren (Z) en Wichelen (C). Als brandweerdienst van de categorie Y verleent het korps hulp op het grondgebied van gemeenten waarmee een hulpverleningsovereenkomst werd onderschreven,  niet over een korps beschikken, of biedt bijstand en versterking aan aanpalende brandweerkorpsen.

Wat ruimte voor oefeningen en het stallen van voertuigen betreft is de kazerne in de Vrijheidsstraat te klein geworden. “Het gebouw voldoed niet helemaal meer.” Er zijn ook twee voorposten: in Erembodegem en Moorsel. “De vestiging in Erembodegem, dringend aan renovatie toe, werd in de meerjarenplanning opgenomen.” De stad wil ook het aanwezige materieel onder de loep nemen en nagaan hoe het ploegensysteem en de overuren in rekening gebracht worden. Als gemengde dienst is het korps samengesteld uit 100 beroepsmensen en 78 vrijwilligers. In oktober werd een oproep uitgebracht om dertig nieuwe vrijwilligers aan te trekken. “Binnenkort kunnnen de proeven worden georganiseerd. De kans is echter klein dat onmiddelllijk dertig mensen het korps zullen versterken”, zegt burgemeester Ilse Uyttersprot.

Met de doorlichting wil men ook nagaan hoe de werking kan ingepast worden in de hervorming van de brandweerdiensten. Over de brandweerhervorming is al heel wat inkt gevloeid. Net voor de federale verkiezingen slaagde de minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael, er in om de kaderwet in verband met de hervorming van de civiele veiligheid goedgekeurd te krijgen. De uitvoeringsbesluiten, lees de details voor de organisatie, moeten in de volgende regering nog goedgekeurd worden.

Bron: http://www.webnieuwserpemerelede.be/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: