h1

CENSUREER MIJ, NU

februari 6, 2008

De Boon-expositie blijft de mensen beroeren. Zie ook onderstaand betoog van Didi de Paris. Didi de Paris (1975) is een begenadigd dichter en auteur van enkele romans en verhalenbundels (Maladie d’amour, Hors d’oeuvre en Voyeur). In maart 2007 lanceerde hij reeds een internetpetitie om het boek “De Kapellekesbaan” van Boon uit te roepen tot beste Nederlandstalige boek aller tijden.

CENSUREER MIJ, NU

Langs deze weg had ik graag de heer Ludo Helsen, die al sedert mensenheugnis in het cultureel leven van Antwerpen sedateert, benaderd om hem in te schakelen om mijn werk eens goed te censureren. In deze tijd waarin de markt, volgens haar eigen wetmatigheden, beter en efficiënter censureert dan de hardnekkigste dicatuur, is censuur zowat het allerbeste wat een kunstenaar kan overkomen. Enkele bekende en minder bekende voorbeelden. Het werk van de schabouwelijke marquis De Sade, de film l’Empire des Sens, het theaterstuk Masscheroen van Hugo Claus, en recentelijk de schilderijen van Dennis Tyfus. Censuur is de goedkoopste en snelste weg naar commercieel succes. Maar hij, die meneer Helsen dus, heeft geen stijl. Iemand moet het hem eens zeggen dat het scrabreus oogt zo’n snel op en neer bewegend ringbaardje op de buis. Hugo Coveliers is in hetzelfde bedje ziek. In het geval van Ludo Helsen moeten we niet meteen alle hoop op geven. Vaak kan al veel bereikt worden met een eenvoudige ingreep. Bijvoorbeeld hem een papieren zak over zijn hoofd trekken, of- simpelder nog- hem vervangen door Wim Helsen!

Misschien moet men dit alles in een ruimer kader zien en schuilt er achter dit alles meer serieux. Het sturen van Belgische troepen naar Afhanistan en een regelmatig laten opduiken van waarschuwingen voor verhoogd terrorisme, zoals vanochtend met ALF, moeten gezien worden als de aanloop naar de grootscheepse viering van de vijfenzeventigste verjaardag van de Reichstagbrand…. in de nacht van 27 op 28 februari 1933.

Didi de Paris,

Tekstiel Baron

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: