h1

Geheime informatie over boek van Boon

april 2, 2008

Els is eigenlijk een Aalstenaar. Door omstandigheden woont en werkt ze wel in Gent en doet ze daar ook bloggend haar ding.  Ze is nog maar net verhuisd (binnen Gent), dus ook maar een zweem van suggestie rond een mogelijke verhuis naar Aalst laat ik dan ook wijselijk achterwege. Kwestie om geen verhuisdozen naar mijn kop geslingerd te krijgen. Maar als een transfer niet mogelijk is, behoort een overeenkomst op tijdelijke uitleenbasis misschien wel tot de mogelijkheden. Zoals wij bijvoorbeeld onderstaand artikel van Els blog “geleend” hebben. 

Begin dit jaar lanceerde Knack een enquête bij auteurs, academici, en andere lieden van wie vermoed wordt dat zij soms eens een boek ter hand nemen. 50 boeken kiezen die thuishoren in de canon van de Vlaamse literatuur, dat was de opdracht. Met een canon wordt het geheel van teksten, beelden, kunstwerken en gebeurtenissen bedoeld dat het referentiekader is van een gedeelde cultuur of religie. Het literatuurcanon van Indië ziet er dus wellicht iets anders uit dan het onze. Naast de top-50, waarin alleen overleden schrijvers opgenomen zijn, peilde Knack ook naar de tien belangrijkste nog levende schrijvers. Zij zitten als het ware “in de wachtkamer” voor de literaire canon. Het gaat om o.a. Walter van den Broeck, Ivo Michiels, Tom Lanoye en Jef Geeraerts. Hugo Claus stond aan de top van de top tien van de levende auteurs, maar zijn overlijden gooide de lijstjes een beetje overhoop. Op basis van het aantal stemmen dat hij kreeg voor de lijst van de nog levende schrijvers, heeft Claus nu postuum recht op een derde plaats in de top-50 aller tijden.Ik heb er trouwens geen idee van waarom iemand het tijdelijke voor het eeuwige moet verwisseld hebben alvorens recht te hebben op een plaatsje in de canon.Maar, fijn nieuws omtrent dit alles is dat de Kapellekensbaan (1953, LP Boon) op de eerste plaats van deze longlist staat, en dus voorlopig de titel van grootste meesterwerk uit de Vlaamse literatuur mag genoemd worden. De Leuvense actiegroep die enkel en alleen uit de dichter Didi de Paris bestaat mag al een beetje tevreden zijn.
En aangezien diezelfde bloggende vriend van de poëzie op dit ogenblik toch een fictieve prijsvraag aan het organiseren is (bloggers zijn vreemde, zeer vreemde mensen, en dichters naar het schijnt ook) beschouw ik dit korte bericht als fictieve inzending, nog steeds in de hoop dat ik een stofzuiger win. Leven zonder stofzuiger is namelijk geen pretje, maar dat is een gans ander verhaal.
Mijn voorspelling? Die mannen van
Aalstblogt zullen de keuze voor Boon uiteraard uitstekend vinden, en Bruno zal het er in grote lijnen mee eens zijn. De Gentse Z zou zich wel eens volledig kunnen vinden in deze keuze, net als ..net als mijn voltallige Aalsterse tak van de familie en alle mensen die ook deze petitie getekend hebben. En ik!”

3 reacties

  1. Geen moment heb ik eraan getwijfeld dat mijn actie resultaten zou opleveren.


  2. Voorwaar mijn beste didi, u bent een echte “vuilen tiest”!


  3. Wel sie, ik was al lang zinnens eens iets voor jullie te schrijven. I’ll keep in mind! Dank je voor de publicatie.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: