h1

Aalst trekt toch nog jonge gezinnen aan

april 14, 2008

Ik heb mijn jeugd gesleten op de Schoolbanken in het college in Oudenaarde. Naast het college lag het Vrij Landelijk Instituut (lees “de boerenschool”). Er was een gemeenschappelijke speelplaats en refter maar toch bleef er een onzichtbare muur tussen “de boeren” en “de mussen”. Maar niet alleen de boeren kampen met een opvolgingsprobleem. Ook de echte stadsmussen een bedreigde soort geworden. Letterlijk en figuurlijk. Aan de ene kant is o.a. onze huiskat oorzaak dat de mussenpopulatie in de steden fel geslonken is. Aan de andere kant lopen onze steden ook langzaam aan leeg. 

 

Reden genoeg voor de Vlaamse Overheid om de 13 centrumsteden financieel te ondersteunen in een poging deze terugloop tegen te gaan. De overheid mikt resoluut op jonge gezinnen met kinderen om de sociale mix in de stad weer wat in evenwicht te brengen. De instroom in de steden komt momenteel vaak van ingeweken Nederlanders en migranten uit Marokko, Turkije en het Oostblok.  

 

Aalst scoort vrij goed. De Stad slaagt erin om nieuwe, jonge gezinnen aan te trekken. De gezinnen vertrekken vooral uit steden als Antwerpen, Brugge, Mechelen, Turnhout en Brussel. Het zou interessant zijn om hier meer gedetailleerder cijfermateriaal en analyse over te bekomen. Zoals bijvoorbeeld onderzoek naar waarom jonge gezinnen opnieuw naar Aalst komen wonen.

 

Om haar beleid kracht bij te zetten, lanceerde de overheid dit weekend haar vernieuwde website “thuis in de stad“. Gus de Stadsmus gidst u doorheen de site. Kijk vooral ook eens naar de rubriek “geluksvogels” waar voor Aalst 3 nestjes of gezellige plekjes worden voorgesteld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: