h1

Aalstenaars op het witte doek?

mei 6, 2008

Deze zomer gaan de opnames voor de verfilming van het boek ‘De helaasheid der dingen’ van Dimitri Verhulst van start. De film wordt geregisseerd door Felix Van Groeningen, bekend van Steve + Sky en van Dagen zonder lief. Men is op zoek naar figuranten tussen de 18 en 80 jaar die goed kunnen feesten! Een locale tongval is zeker ook een pluspunt. Wie interesse heeft stuurt een foto samen met een kort motivatiebriefje, naam, adres en telefoonnummer naar:

Menuet bvba
Tav De De helaasheid
F. Lousbergskaai 105
9000 Gent
Of je mailt alles door naar dehelaasheid@menuet.be
Op Emily’s Page Turner vinden we alvast een korte bespreking van het boek terug:

De reden dat ik aan dit boek van Verhulst begon waren de lovende kritieken. Zijn boeken worden de hemel (en ver daarboven) ingeprezen. Nieuwsgierig als ik ben (en ook een beetje een kuddebeest) ging ik dus op zoek naar een van zijn boeken. De helaasheid der dingen is wel juist dat zijn boeken steeds uitgeleend waren en ik vond ze vrij duur. Blijkbaar ben ik ook wat gierig.

 Toch vond ik op een mooie lentedag de Helaasheid der dingen voor een mooi prijsje. Meenemen die boel! En ik vind dat lal die lof zéér terecht is. Dit boek is wat overhypt maar wel terecht. Ik houd wel van zijn brute maar wel haarscherpe schrijfstijl. Deze auteur is niet bang om tegen heilige Kerkjes te shoppen (een Rebel die af en toe de huidige maatschappij wat bekritiseerd I like that).

 Het verhaal is al meer dan eens verteld maar Verhulst heeft een unieke schrijfstijl. Dat is het geheim van zijn succes: het is heel herkenbaar maar vervalt nooit in cliches. De manier waarop hij doodgewone dingen beschreeft is, is simpel maar schitterend. Dimitri Verhulst beschrijft autobiografisch zijn jeugd in het Oervlaamse dorpje Reetverdegem. Verwacht dus geen verhaal dat je nog nooit hebt gehoord, maar wel een goed geschreven boek over de simpele dingen des leven. De herkenbaarheid (voor mij toch) deed me meermaals glimlachen… Dat zegt al veel.
Lees dit boek voordat de film binnenkort uitkomt!! De veel gehoorde vergelijking met Louis Paul Boon berust niet echt op een gemeenschappelijke stijl maar op een gemeenschappelijke (en zeer sympathieke) beschrijving van de Aalsterse “basse classe”.

Leuk detail: Reetveerdegem is eigenlijk het stadje Nieuwerkerken bij Aalst. Toevallig ligt dat op een boogscheut waarvan ik woon (misschien vandaar de herkenbaarheid). Bij deze: Aalstenaars houden van Aalstenaars.

Ik ben benieuwd of de film beter wordt dan het boek 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: