h1

Eerste passiefhuisstraat in België staat in Aalst

augustus 30, 2008

Streekontwikkelingsintercomunale SOLvA is gestart met de bouw van het woonproject “Het Binnenhof” in de Botermelkstraat in Aalst.  Er worden 32 woningen rond een binnentuin gebouwd. De 32 woningen zijn verdeeld in 4 groepen rijwoningen. Een hiervan bestaat uit 7 passiefhuizen en 2 lage energiewoningen (LEW). Dit is het eerste collectieve woonproject volgens het passiefhuisprincipe in ons land.

 

Duurzaam bouwen is de jongste jaren terecht een ware trend geworden. Steeds meer woningen worden grondig geïsoleerd en heel wat inspanningen worden gedaan om te besparen op het energieverbruik. Hoewel er in ons land vandaag steeds meer wordt gebouwd volgens het passiefhuisprincipe, betreft dit tot vandaag individuele woningen of gebouwen. Het project van SOLvA is het eerste in ons land waar een volledige groep rijwoningen volgens het passiefhuisprincipe wordt gebouwd.

 

Een passiefhuis moet zo worden geïsoleerd dat jaarlijks niet meer energie verbruikt wordt dan 4,2 liter stookolie (of 4,2 m³ gas) per verwarmde m²/jaar, waarvan 1,5 liter (of 1,5 m³ gas) voor de verwarming, of 15 kWh/m²/jaar. Dat is slechts een tiende van wat de meeste bestaande woningen verbruiken. Daartoe wordt de woning luchtdicht gemaakt, zodat de warmte in de woning aanwezig blijft en niet kan ontsnappen via ramen of kieren, zoals in een gewone woning vaak het geval is. Een ventilatiesysteem zorgt voor de constante aanvoer van verse lucht. Er dient dus geen verwarming geplaatst, vermits de zonnestralen, de warmte van de bewoners en van de aanwezige apparaten (TV, fornuis, pc, etc) voor voldoende opwarming zorgen om binnen aangenaam temperaturen te krijgen. Wie een passiefhuis koopt, bespaart niet enkel fors op de energiefactuur. Er bestaat ook een belastingsvoordeel, dat minimum 7.800 euro bedraagt over een periode van 10 jaar.

 

De woningen die SOLvA bouwt, worden aan kostprijs verkocht. Zo ook de passiefhuizen. De prijs varieert van 222.550 tot 227.356 euro, zonder BTW. Elk passiefhuis heeft 154 m² vloeroppervlakte, telt 3 slaapkamers en heeft een tuin (90 m²) met terras. De effectieve toewijs gebeurt vanaf 2 september 2008.

Bron: solva

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: