h1

Op zoek naar volkscafés in Aalst

januari 10, 2008

U kent ze wel die typische volkscafés waar de tijd bleef stille staan en de muziek niet via computer maar jukebox op de stamgasten wordt losgelaten. Die cafés verdwijnen jammergenoeg stilaan uit het straatbeeld. Volkskunde Vlaanderen vzw wil hier iets aan doen en heeft een heuse reddingsactie op poten gezet.

Op hun website kan je hetvolgende lezen:

Laatste volkscafé zoekt overnemer”, “Volkscafé maakt plaats voor appartementen en winkels”,… De krantenkoppen liegen er niet om: volkscafés zijn met uitsterven bedreigd. In de plaats van cafés met een ziel komen trendy bars met een koud interieur, tavernes en restaurants. Nochtans zijn het niet alleen oude, pijpenrokende mannen die graag aan de toog zitten om een babbel te slaan met de waard(in) of een andere stamgast.
Mensen komen graag samen en er is nog steeds behoefte aan cafés waar iedereen iedereen kent en waar een gemoedelijke cafébaas tijd heeft voor een praatje. De sociale functie van het buurtcafé staat onomstotelijk vast. Noem het gerust een soort vangnet voor sommigen. Maar de toekomst van het buurtcafé ziet er somber uit. Vaak wordt geen overnemer gevonden als een uitbater ermee stopt. Met het vaak kostbare interieur gaat ook het sociale gebeuren in zo’n café verloren. Ons cultureel erfgoed krijgt dan wel extra aandacht, maar vreemd genoeg worden de volkscafés schromelijk over het hoofd gezien. Volkskunde Vlaanderen vzw vindt dan ook dat het tijd wordt om de volkscafés in de kijker te zetten, dat volkscafés beter moeten beschermd worden.Jij kan ons daarbij helpen. Ken je een volkscafé in jouw buurt of ben je er zelf stamgast? Laat het ons dan weten. Vul het formulier in op onze website en help ons het volkscafé redden! ”

Hier kan je volkscafés uit jouw buurt aanmelden. Momenteel staat er voor Aalst slechts 1 geregistreerd: “Bij Stine” uit de Putstraat 116 in Baardegem. Ik ben ervan overtuigd dat er nog wel meer te vinden moeten zijn!

Kleine update: er zijn al twee volkscafés aangemeld. Twee keer hetzelfde, maar we zijn op goede weg…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: