h1

Het laatste oordeel in Aalst

april 4, 2008

 laatsteoordeel.jpg laatsteoordeel2.jpg

Ter gelegenheid van de erfgoeddag op zondag 13 april krijgt u de kans om in de Kapitelzaal van de Sint-Martinuskerk in Aalst een unieke, vroeg-16de eeuwse muurschildering te bekijken. Deze schildering beslaat een boogveld van de voormalige kapittelzaal en meet 2,4 op 2,2 meter en werd herontdekt in 1875 bij verbouwingswerken aan de kerk. Het onderwerp “Het Laatste Oordeel” past perfect in het thema “Wordt verwacht” van de Erfgoeddag, waarbij toekomstbeelden centraal staan. Het Laatste Oordeel is immers de ultieme toekomstvisie in Christelijk perspectief.

De kwaliteit van de muurschildering is zeer behoorlijk, maar vooral het feit dat dit werk de eeuwen getrotseerd heeft, maakt een bezoek zeker en vast de moeite waard. Door de ligging in de voormalige kapittelzaal is deze schildering normaal niet toegankelijk voor wie de Sint-Martinuskerk bezoekt. Uitzonderlijk is deze muurschildering te bekijken op de erfgoeddag op 13 april van 14 tot 18 uur in de Sint-Martinuskerk, Priester Daensplein te Aalst.

Luc Robijns geeft meer informatie deze muurschildering:  
Over het ontstaan van deze muurschildering zijn geen gegevens bekend. Ze werd ontdekt in 1875, toen deken De Blieck de kapittelzaal liet ombouwen tot een kapel voor O.-L.-Vrouw van Lourdes. Waarom het Laatste Oordeel zich op deze plaats bevindt is niet onmiddellijk duidelijk. De oorspronkelijke bedoeling van dit lokaal is niet gekend. In 1495 kwamen de kanunniken uit Haaltert zich in deze kerk vestigen. Of deze zaal van in die tijd dienst deed als kapittelzaal is niet zeker. De mogelijkheid bestaat dat het lokaal als voorportaal heeft dienst gedaan en dat dit Laatste Oordeel dus in een portaal werd geschilderd. Hierop wijst de grote boog in de westmuur, die anders moeilijk kan worden verklaard. Tijdens de bouw van het transept kan dit de toegangsweg tot het koor zijn geweest. Anderzijds is het niet onmogelijk dat het als versiering van de kapittelzaal werd aangebracht. Enkele getonsureerde verrezenen (kanunniken?) kunnen in deze richting wijzen. Tenslotte kan ook worden gedacht aan een gerechtigheidstafereel en zou er dus op deze plaats recht zijn gesproken: in dit verband kan een verbod worden aangehaald, opgenomen in het “Boek met den Haire” (AALST, S.A., 4), waarbij in 1486 aan kerkelijke instellingen werd verboden over burgers recht te spreken.De reden van de overschildering kan gelegen zijn in de omvorming van het buitenportaal in een kapittelzaal. De eerste algemene witting van de kerk vond plaats in 1725. Voordien is er ook reeds sprake van wittingen, maar niet op dergelijke schaal. Mogelijk heeft de verwijdering ook te maken met een gewijzigde smaak en een afkeer van deze middeleeuwse wijze van voorstelling.” 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: