h1

Pa, op school ben ik directeur…

maart 16, 2008

ecoman_015.jpgecoman_008.jpgecoman_007.jpg 

Sinds 13 maart weten we welke leerlingen van het Lyceum in Aalst in de wieg gelegd zijn om een eigen bedrijf te runnen. Op 13 maart speelden negen leerlingen van het Lyceum en van het Immaculata Maria Instituut uit Roosdal de cruciale fase van Ecoman, een praktijksimulatiespel waarbij ze in drie groepen concurrerende bedrijven leiden.

Al vier weken lang zijn deze leerlingen baas van hun eigen onderneming. Als een echt directiecomité nemen ze beslissingen die rekening houden met de steeds veranderende economische context. Het vakoverschrijdende bedrijfsspel en de bijbehorende interactieve website zijn initiatieven van de Specifieke Lerarenopleiding (SLO) van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB).

Het bedrijf Ecoman produceert en verkoopt de “minimobiel”, een hedendaagse hippe wagen met twee zitplaatsen. De onderneming heeft twee concurrenten. Bij de aanvang van het spel hebben die drie bedrijven elk een derde van de markt in handen. Aan het hoofd van van de bedrijven staan groepen leerlingen die de directiefuncties onderling verdelen. Ze kiezen zelf een naam voor hun bedrijf en stellen een strategisch plan op om het drie jaar lang te leiden. Gedurende vier weken krijgen de leerlingen stap voor stap alle nodige basisinformatie over hun bedrijf en de eerste opdrachten. Dat gebeurt via de interactieve website ecoman. De leerlingen nemen zelf alle beslissingen en wie uiteindelijk wint, hangt af van de evaluatiescores en het gevoerde ondernemingsbeleid, maar ook van de ethische waarden van het bedrijf en het teamwerk.

                    

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: